2012-01-06 11:57:28• hírek • Póti Orsolya

Egyre nő az EU-kártya igénylők száma

Évről évre nő azok száma, akik igénylik az európai egészségbiztosítási kártyát; ez a szám 2008 óta szinte megduplázódott Szatmár megyében - tudtuk meg Similar Marcelatól, a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár szóvivőjétől.

Az egészségbiztosító pénztárak vezetői továbbra is hangsúlyozzák az európai egészségbiztosítási kártyák igénylésnek fontosságát. Bár Szatmár megyében évről évre többen igényelik a kártyát, a lakosság nagy része még mindig nincs tisztában ennek céljával, funkciójával.

Az európai egészségbiztosítási kártya célja nem más, hogy megkönnyítse az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc lakosainak, hogy külföldi látogatásaik során ingyenes egészségügyi ellátást vegyenek igénybe, illetve azt, hogy visszatérítésben részesüljenek, ha a kezelésért előzetesen fizetniük kell.

„Az elmúlt év folyamán Szatmár megyében jelentősen nőtt az EU Kártya igénylők száma, 2008-hoz viszonyítva ez a szám mondhatni megduplázódott - mondta el Similar Marcela. 2009-ben 5.687 kérelmezőt regisztráltunk, 2010-ben 7.054-re nőtt a kártyatulajdonosok száma, míg tavaly már 8701-en kérelmezték az egészségbiztosítási kártyát" - magyarázta Similar.

Similar továbbá kifejtette, a fél évre szóló európai egészségügyi kártya ingyenes, ugyanis ezt az egészségügyi alapból állják, azonban csak azok a lakosok igényelhetik, akik biztosítva vannak az egészségügyi pénztárnál.

Szatmárnémetiben a kártyát a megyei egészségbiztosító pénztár (Lucian Blaga 2.) állítja ki hét munkanapon belül. Kérvényt leadni hétfőtől csütörtökig 8-13:30 között lehetséges, illetve pénteken 8-12 óra között.

A kártya igényléséhez az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:
- személyi azonosságot igazoló okmány
- a jogosultságot bizonyító irat (hallgatói igazolás, nyugdíjas igazolvány és nyugdíj szelvény, munkáltatói igazolás stb.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: